follow

Read the Blog

CONNECT

NAVIGATE

jessica van duren

February 13, 2020

Hoe gevoelens jouw motivatie beïnvloeden

Business

Vind jij het lastig om op eigen kracht en energie met iets te beginnen? Of om juist iets af te maken? Stel je wel doelen, maar behaal je deze niet? Dan is het handig om te weten hoe jij jezelf kunt motiveren. In deze blog behandelen we vier manieren die jou gaan helpen om je doelen te behalen. Laat die motivatie maar komen!

Je bent goed in het maken van een planning, maar nog beter in het uitstellen van deze planning. Herkenbaar? Het probleem zit niet in de planning die je maakt, maar in de gevoelens die je hebt. Gevoelens zijn de belangrijkste factor om te begrijpen waarom we doen wat we doen. Deze zijn namelijk negen van de tien keer sterker dan jouw gedachten. Door te vechten tegen deze gevoelens worden ze juist alleen maar sterker. Maar hoe krijg jij je gevoelens onder controle zodat jij die planning ook uit gaat voeren?

Bekijk alles met een positieve blik.

Wanneer stel jij de meeste dingen uit? De kans is groot dat dit tijdens een chagrijnige, gestresste of verdrietige bui is. Door dingen uit te stellen leidt je jezelf af van hetgeen waar je je op wilde focussen. Door dingen met een positieve blik te bekijken zal je gevoel veranderen naar een blij gevoel. Dit gaat je niet alleen productiever maken, maar vergroot ook de kans op succes. De volgende manier sluit hier goed bij aan.

De invloed van jouw omgeving

Omring jezelf met mensen die al zijn op het punt waar jij zou willen zijn. Hierdoor wordt doen wat je altijd al zou willen doen ineens een stuk haalbaarder. Deze manier kan vooral voor degene wiens motivatie ver te zoeken is een duwtje in de goede richting zijn. Jouw omgeving heeft namelijk invloed op je.

Een goed voorbeeld hiervan is de gezonde levensstijl. Wil jij gezonder leven? Dan omring je jezelf vaak met personen die hier volop mee bezig zijn. Of dit nu fysiek in de sportschool is of online via social media. Ben jij dan niet bezig met deze gezonde levensstijl, ontstaat er toch een licht schuldgevoel. En dat is soms precies wat we nodig hebben om te doen wat we willen doen.

Dit betekent niet dat je je familie en vrienden moet vervangen, maar je kunt wel proberen om in contact te komen met mensen die dezelfde doelen hebben als jou, Denk hierbij aan netwerkevents, business retreats of zelfs social media.

Optimisme

Het klinkt misschien ver weg als je het niet voelt, maar geloof ons wanneer we zeggen dat jouw optimisme binnen handbereik is. Niets is motiverender dan vooruitgang, wat weer voor optimisme zorgt. Wordt je bewust van elke stap progressie die je maakt en je zult merken dat die optimisme vanzelf komt.

Beloon jezelf

We doen maarliefst ¾ van de dingen die we doen omdat we beloond worden. Oftewel: zodra er iets interessants voor ons in zit, zijn we wel in staat om te doen waar we eerst niet de motivatie voor konden opbrengen. Dit klinkt behoorlijk egoïstisch, maar gebruik het in je voordeel. Elke keer dat je een mijlpaal of doel behaalt, beloon jezelf. Koop dat ene paar schoenen wat je al zolang wilt, neem die paar uurtjes om quality time te hebben met je vriendinnen, of rooster een me-time dag in.

Een positieve blik, optimisme, de invloed van je omgeving en het belonen van jezelf. Vier ingrediënten die ervoor gaan zorgen dat jij je gevoelens kunt beïnvloeden en zo meer motivatie krijgt. Wil je meer tips op het gebied van motivatie?

Lees dan deze blog, waarin ik je zeven tips geef om jezelf te motiveren.