follow

Read the Blog

CONNECT

NAVIGATE

jessica van duren

February 19, 2020

Zo breng jij met 7 makkelijke gewoontes meer balans aan

Business

Ik denk dat we het allemaal wel kennen: nog even snel die ene taak op je to-do lijst afmaken, daarna nog boodschappen doen voor het avondeten en als je terug bent eten koken en direct weer verder met het afronden van je to-do list. Terwijl je dit doet gaan je gedachten alle kanten op. Want je zou ook nog gaan sporten, met die ene vriendin bellen om een keer af te spreken en het huis moet ook nog eens nodig opgeruimd worden. Leef je bij de waan van de dag? Ben je aan het eind van de dag helemaal op? Dan is deze blog geschreven voor jou.

We moeten tegenwoordig zoveel. Niet alleen van onszelf, maar ook van de mensen om ons heen. We willen de succesvolle ondernemer, ideale partner, goede moeder en gezellige vriendin zijn. En natuurlijk willen we dit allemaal zo goed mogelijk doen. Maar zou het niet mooi zijn als we allemaal iets meer rust hebben in ons dagelijkse leven? Minder stress en meer tijd om echt gelukkig te zijn? De dingen te doen die ons het gelukkigst maken? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om dit te creëren.

Stop met multitasken

Multitasken, iets waar vooral wij vrouwen een handje van hebben. Het lijkt zo effectief om meerdere zaken tegelijk te doen. Maar wat nu als dit helemaal niet werkt? Vaak blijf je zitten met het gevoel van halfklare klussen, waar vervolgens de perfectionist in ons weer naar boven komt, wat je vervolgens weer stress en frustratie oplevert. Doe daarom maar één ding tegelijk en doe dit goed.

Je zult merken dat dit niet alleen sneller gaat, maar dat het ook een voldaan gevoel oplevert. En het fijnste van dit alles, je hebt minder halfklare taken, waardoor je veel meer rust zult ervaren. Stel ook de dingen die je nu, op dit exacte moment kunt doen, niet uit tot later. Als dingen blijven liggen maakt het je onrustig en verstoort het de balans in jouw leven.

Werk slimmer niet harder

Vanaf welke kant je het ook bekijkt, grote kans dat werk/ondernemen een belangrijk onderdeel is van jouw leven en iets is waar jij veel tijd aan spendeert. Het belangrijkste is dat jij werk hebt wat je leuk vindt om te doen. We willen immers dat we tijd besteden aan de dingen die ons gelukkig maken. Maar vaak is je werk ook iets waar veel ontwikkeling plaats kan vinden. Door je te ontwikkelen kun je weer meer gaan verdienen. Maar pas op: ontwikkel jezelf niet teveel. Ga jezelf niet op allerlei zaken ontwikkelen waardoor je alleen maar meer en harder gaat werken. Dit zal je alleen maar meer energie kosten en meer stress en frustratie opleveren.

Werk daarom slimmer. Hierdoor vergroot je je productiviteit en behoudt je jouw aangebrachte balans. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te werken met pomodoro’s. Dit zijn tijdsblokken van 25 minuten die vervolgd worden met 5 minuten pauze. Na deze vijf minuten begin je aan een nieuwe taak of ga je verder waar je gebleven was. Wanneer je slimmer werkt merk je dat je veel productiever bent en voor je gevoel al veel meer balans hebt aangebracht.

Focus op een healthy-lifestyle

Nu denk je vast, “Ja hoor, daar is die weer, de healthy lifestyle”. Maar voor meer balans in je leven is het belangrijk dat je kijkt naar jouw eet- en levensstijl. Is deze wel zo gezond als je denkt? Een ongezonde eet- en levensstijl kan namelijk jouw stress vergroten. En wanneer we meer stress ervaren zijn we eerder geneigd om ongezond te eten en onderuitgezakt op de bank te hangen omdat we moe zijn. Met als gevolg dat we ons fysiek en mentaal niet prettiger gaan voelen.

Ga daarom voor die “healthy-lifestyle”. Eet gezond en beweeg regelmatig. Zorg ervoor dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt door voldoende fruit, groenten en volkorenproducten te eten. Vergeet ook niet om voldoende water te drinken en probeer om dagelijks een half uur te bewegen. Dit verkleint niet alleen de kans op allerlei effecten van stress, maar je gezondheid wordt beter en je huid wordt mooier.

Neem tijd voor jezelf

In alle hectiek kan het soms best lastig zijn om tijd voor onszelf in te plannen. En dat terwijl dit juist enorm belangrijk is! Naast die succesvolle ondernemer, mama, vriendin, sportmaatje enzovoort ben je namelijk ook gewoon jij. En als er één ding is wat ik je wil meegeven in deze blog: jij verdient het om me-time te hebben en even helemaal te ontspannen.

Pak aan het einde van de week jouw agenda erbij voor de volgende week. Zet alvast een streep door de uren, waarin jij dingen gaat doen die jij fijn vindt, die jou gelukkig maken. Dit kan echt van alles zijn. Je favoriete film kijken, een boek lezen, een wandeling maken in de natuur, koffie drinken met je beste vriendin om even bij te kletsen, een massage nemen, echt van alles. Doe de dingen die jou helpen om te ontspannen, die rust creëren en ervoor zorgen dat jij meer balans hebt.

Durf offline te gaan

De hele dag door krijgen we allemaal prikkels binnen. Veel van deze prikkels komen binnen via onze telefoon, computer, radio of televisie. Maar vooral onze telefoon en de momenten tussendoor dat we ‘even’ op social media zitten nemen veel tijd in beslag. Neem en durf daarom offline te gaan. Hierdoor ben je jezelf bewust van de dingen om je heen. Dit betekent niet een gesprek voeren met je vriendin terwijl je door je tijdlijn op Instagram heen scrollt. Nee, echt in gesprek gaan met je vriendin. Focus op wat ze te zeggen heeft, even vanouds bijkletsen. Dit is niet alleen fijn voor jullie band, maar geef ook je brein meer rust.

Op het moment dat jij allerlei dingen tegelijk doet krijgt je brein allerlei verschillende prikkels binnen. Prikkels die jouw brein de hele dag door al aan het verwerken is. Zet daarom een paar uur voordat je gaat slapen je telefoon uit. Geef jezelf de tijd om al deze prikkels te verwerken. Je zult merken dat je meer tijd overhoudt voor de dingen die je gelukkig maken en dat je een stuk beter slaapt omdat je al een groot deel van de prikkels hebt verwerkt.

Verzorg jouw lichaam en brein

Jouw lichaam en brein zijn de dingen die ervoor zorgen dat je op deze wereld kunt rondlopen, verzorg dit goed. Hoe beter jij jouw lichaam verzorgt, hoe beter jij je lichaam kunt inzetten om de dingen te doen die jij belangrijk vindt. Een gezond lichaam is niet voor niets een van de belangrijkste dingen in je leven.

Hetzelfde geldt voor ons brein, minstens net zo belangrijk als ons lichaam. Ons brein zorgt ervoor dat we onszelf gelukkig kunnen voelen, liefde kunnen uiten en na kunnen denken. Als jij alles, zowel fysiek als mentaal maar toelaat zul je merken dat jouw stresslevel enorm hoog wordt. Reserveer daarom tijd om jouw lichaam en brein te verzorgen. Een perfecte manier om dit te doen is door een combinatie yoga en mindfulness. Even full-focus op hoe jij je op dat moment voelt en welke invloed jouw omgeving hierop heeft.

Reflecteer

Balans aanbrengen zonder dat je weet hoe balans er voor jou uitziet gaat een lastige taak worden. Kijk daarom regelmatig terug op een periode en bedenk bij jezelf of dit de balans is die je wilt hebben. Hoe vaker jij reflecteert, hoe sneller jij een aantal belangrijke onderdelen zult onderscheiden. Als ik naar mijn leven kijk is dit werk, gezin, vrienden, sporten en recreatie. Misschien ziet het er voor jou iets anders uit, maar door deze onderdelen te onderscheiden krijg je een duidelijk beeld hoeveel tijd je minimaal aan elke taak wilt spenderen.

Als je eenmaal weet hoeveel tijd je aan wat wilt besteden, kun je gaan kijken op welke dagen en tijdstippen je hiermee aan de slag wilt gaan.  Door hier een schema/planning van te maken zorg je dat je bewust tijd vrijmaakt voor de dingen die voor jou het belangrijkste zijn en waar je waarde aan hecht. Met als gevolg dat er meer balans in je leven is.

Het hebben van balans zorgt ervoor dat jij de regie hebt op jouw leven in plaats van dat je geleefd wordt door anderen en jouw omgeving. Balans zorgt ervoor dat jij de tijd hebt om dingen te doen die jij belangrijk vindt. Waar jij gelukkig van wordt.

Welke dingen ga jij doen om meer balans aan te brengen? Is het een van de manieren hierboven? Of heb jij zelf al een hele goede manier om meer balans aan te brengen? Laat het ons weten?