follow

Read the Blog

CONNECT

NAVIGATE

jessica van duren

February 20, 2020

Het leven van een moeder als ondernemer

Business

Het is niet niets, een succesvolle onderneming combineren met het moederschap. De afgelopen tien jaar ben ik ondernemer en moeder. Beide dingen kunnen fantastisch zijn, maar tegelijkertijd kan het ook enorm lastig zijn om dit met elkaar te combineren.

Wanneer je besluit om het ondernemerschap te combineren met het moederschap, kom je voor een aantal uitdagingen en challenges te staan. Wat ik de afgelopen jaren het moeilijkste vond, vooral toen mijn kinderen eenmaal naar school gingen was om te werken terwijl mijn kinderen thuis waren. Het schuldgevoel dat je belangrijke momenten mist of ze het gevoel krijgen dat je geen tijd voor ze hebt. Wanneer je dan tijd met ze doorbrengt krijg je het gevoel dat je belangrijke tijd binnen je onderneming mist, en dat dit niet langer jouw prioriteit is. Terwijl het wel datgene is wat ervoor zorgt dat er geld binnenkomt en jij allerlei leuke dingen kunt doen met je gezin.

Maar het ondernemerschap als moeder brengt ook veel positieve punten met zich mee. Je raakt eraan gewend en het zorgt ervoor dat je dicht bij jezelf blijft. Dat je jezelf ook als iemand ziet die meer is dan alleen moeder. Iemand die het verdient om datgene te doen wat haar gelukkig maakt, waar haar passie ligt. Een moeder die makkelijk kan schakelen op de momenten dat haar kids haar nodig hebben.

In de afgelopen jaren als moeder en ondernemer ben ik op zoek gegaan naar manieren hoe ik mijn bedrijf goed kan laten lopen, maar tegelijkertijd ook voldoende tijd overhoudt om met mijn kinderen te zijn.

1 Plan belangrijke dingen vooruit

We beschikken allemaal over evenveel tijd. Maar hoe kan het dan dat de een enorm veel tijd kwijt is aan een klein bedrijf, terwijl grote bedrijven als het ware tijd overhouden. Het heeft allemaal te maken met de juiste planning. Plan dingen die je energie geven en bijdragen aan de groei van je bedrijf, maar plan ook je privé tijd in. Nu denk je vast, huh waarom zou ik mijn privé tijd inplannen? Het is toch juist bedoeld als vrije tijd? Dat klopt. Maar op het moment dat jij met je partner afspreekt wie wat wanneer doet, zullen jullie beide een stuk minder stress ervaren. Plan ook de tijd met familie in. Ga met elkaar zitten en bespreek wanneer jullie op vakantie gaan of iets leuks gaan doen. Het is altijd zo bijzonder en fijn om iets met z’n allen te doen!

Hoe belangrijk het ook is om tijd vrij te maken voor je onderneming en je gezin is het ook belangrijk om tijd voor jezelf te hebben. Af en toe van die dagen waarop je niets ‘moet’ en waar je met niemand rekening hoeft te houden. Dagen waarop je kunt doen wat jij leuk vind, wat jou gelukkig maakt.

2 Deel je werktijd slim in

Het inplannen van je vrije tijd is natuurlijk 1, maar daarnaast is er ook nog die onderneming die om aandacht vraagt. Waar je vaak 101 ideeen voor in je hoofd hebt zitten, die ook tijd vragen om uitgewerkt te worden. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog alle andere werkzaamheden die op je liggen te wachten.

Een combinatie die vaak zorgt voor werk-stress die je alleen maar energie kost. Wat mij heeft geholpen is om de dingen die mij zelf energie kosten of waar ik nog kennis voor op moet doen uit te besteden. Hierdoor helpen we elkaar, heb ik meer rust om alle nieuwe ideeën uit te werken en uiteindelijk een fijnere moeder doordat ik me thuis ook echt 100% kan focussen op de tijd met de kinderen.

3 Besteed jouw privé taken uit

Eerlijk is eerlijk, niemand heeft zin om na een drukke werkdag thuis te komen in een rommelig huis. Was die overal aan het rondslingeren is, een vloer die nodig schoongemaakt worden, een vaatwasser die nog ingepakt moet worden en een avondmaaltijd die nog gemaakt moet worden. Wanneer heb je dan ooit tijd om met je kinderen iets leuks te doen?!

Daarom heb ik tegenwoordig een hulp in de huishouding. Wanneer ik thuiskom is het huis heerlijk schoon en opgeruimd. Ik heb weer tijd om eerst even bij te kletsen met de kids en vervolgens rustig te beginnen aan het avondeten. Geen rondslingerende kleding meer, geen vieze vloer, geen vaat die zich opstapeld op het aanrecht, maar rust. Ik ben naar mijn privé taken gaan kijken op dezelfde manier als ik op zakelijk gebied doe. Ik stel mezelf de vraag: waar krijg ik energie van en wat geeft me energie? Deze manier van mindset zorgt ervoor dat ik nu 100% aandacht heb voor mijn kids, in plaats van bezig zijn met alles wat er nog ‘moet’ gebeuren.

4 Betrek je kinderen bij je onderneming

Grote kans dat je je onderneming bent begonnen omdat je op zoek was naar vrijheid. Vrijheid die ervoor zorgt dat jij meer mogelijkheden hebt om dit met het moederschap te combineren. Voor mij was dit in ieder geval wel het geval. Sinds ik mijn eerste onderneming ben gestart is er een wereld voor me open gegaan. Ik heb niet alleen enorm veel geleerd, maar dit zijn ook weer lessen die ik later aan hun kan meegeven.

Toen ik nog thuis werkte kwamen mijn kinderen er regelmatig bijzitten om bijvoorbeeld hun huiswerk te maken of stapten ze zelf binnen om bij te kletsen. Tegenwoordig komen ze zo nu en dan langs op kantoor. Ik merk dat naarmate ze ouder worden gewend raken aan het ondernemerschap. Ze zien dat werken vanuit je passie je het allergelukkigste maakt, dit is dan ook iets wat ik ze mee wil geven.

Ik weet hoe lastig het is om de juiste balans te vinden tussen het ondernemen en moederschap. Maar geloof me, wanneer je eenmaal de juiste balans hebt gevonden wil je niet meer anders. Met de juiste balans kun jij zowel die mama en succesvolle ondernemer zijn. Jij hebt zo enorm veel potentie in je, jij kan dit.

Mocht je nu op zoek zijn naar iemand om even mee te sparren, als ondernemer, als mama of een combinatie van, kunnen we altijd even samen bellen. Stuur me even een berichtje via het contactformulier of mijn persoonlijke instagram @jessica_van_duren. Ik deel graag mijn ervaring, tips en tools met je hoe het allemaal net iets makkelijker wordt om de juiste balans aan te brengen en hoe jij je kunt focussen op je kids en je onderneming.

Welke dingen ga jij doen om meer balans aan te brengen tussen het moeder- en ondernemerschap? Is het een van de manieren hierboven? Of heb jij zelf al een hele goede manier om meer balans aan te brengen? Laat het ons weten!