follow

Read the Blog

CONNECT

NAVIGATE

jessica van duren

February 12, 2020

7 tips hoe jij jezelf kunt motiveren

Business

Als ondernemer is het handig om te weten hoe jij jezelf kunt motiveren om de dingen te doen die je moet of wilt doen. Toch is dit niet altijd even makkelijk. Vaak werken we vanuit huis, waardoor de verleiding om onder een dekentje op de bank te kruipen met een goede Netflix serie te bingewatchen soms wel heel groot is. Heel fijn, maar niet heel bevorderlijk voor de productiviteit en motivatie.

Begin klein

Met een lange to-do list raak je al snel gedemotiveerd. Begin daarom met iets kleins wat je vrij snel af kunt ronden. Op deze manier heb je al vanaf het begin van de dag een goed gevoel. Je hebt namelijk alweer iets gedaan en afgerond.

Met een groot project kun je ervoor kiezen om alle taken in stukjes te hakken. Kleine stappen zijn namelijk een stuk haalbaarder en realistischer dan een grote taak waarbij je niet weet waar je moet beginnen. Je moet misschien iets meer stappen nemen om bij je einddoel te komen, maar het zorgt ervoor dat alles behapbaar blijft. Maakt je doelen haalbaar, dan wordt het een stuk leuker.

Begin vroeg

Jouw motivatie kun je trainen. Een van de manieren waarop je dit kunt doen is door vroeg op te gaan en te gaan bewegen. Wanneer je aan het sporten bent maken je hersenen stoffen aan die zorgen voor een geluksgevoel. Hierdoor zul jij je beter over jezelf voelen, waardoor je goed wakker bent. Je bent opgestart en zult makkelijker overgaan op de taken die je die dag wilt doen.

Visualiseren van je doelen

Maak gebruik van visualisatie, het vormen van beelden in je hoofd. Wanneer jij je einddoel voor ogen hebt en dit visualiseert, vertel je onderbewustzijn je dat dit is waar je naartoe wilt. Hierdoor ga jij onbewust dingen ondernemen die jou dichter bij je doel gaan brengen.

Werk jij met tussenstappen om je einddoel te behalen? Visualiseer deze ook. Zet ze op een tijdlijn in de goede volgorde zodat je een duidelijk overzicht hebt. Deze zijn als het goed is zo concreet en motiverend dat je ernaartoe wilt werken! Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om de dingen te doen die je al wilde doen.

Tel je successen

Door jezelf eraan te herinneren wat je allemaal (nog) niet hebt gedaan demotiveer je jezelf alleen maar. Veel beter is het om je te focussen op de dingen die je wel hebt gedaan en bereikt. Dit zou je kunnen doen door op het einde van de dag een lijstje te maken of dit gedurende de dag te doen. Je zult erachter komen dat dit vaak meer is dan je zelf denkt!

Falen bestaat niet

Soms demotiveer je jezelf door gedachten als ‘wat als het me niet lukt?’ of ‘het zal toch wel niet lukken’. Maar wat nu als je zeker weet dat het gaat lukken? Wat nu als jij jezelf de vraag stelt: ‘Wat nu als ik niet kan falen?’ Stilstaan bij jouw succes zorgt ervoor dat jij een positieve mindset krijgt. Hierdoor wordt jouw verlangen naar resultaat groter, waardoor het makkelijker wordt om aan de slag te gaan.

Werk samen met anderen

Door met anderen samen te werken kun je elkaar niet alleen motiveren, maar kun je elkaars onderneming naar een hoger level brengen. Je kunt elkaar motiveren om net dat stapje extra te ondernemen die je normaal gesproken niet zou nemen. Daarnaast is samenwerken met anderen niet alleen goed voor je motivatie, maar ook voor je netwerk. Een win-win situatie dus!

Vraag jezelf af waarom

Als jij je niet gemotiveerd voelt en weinig energie hebt is het vaak makkelijk om focus te verliezen waarom je iets doet. Vraag jezelf daarom af: ‘Waarom wil ik dit doel behalen?’ Neem even twee minuten voor jezelf en schrijf drie redenen voor jezelf op waarom het belangrijk is dat je met dit doel aan de slag gaat. Plaats deze drie redenen op een plek waar je het dagelijks ziet, zodat je gemotiveerd bent.

Hebben deze zeven tips je geholpen om die ene taak af te maken of met dat andere doel aan de slag te gaan? Beloon jezelf dan. Kruip op de bank met die Netflix serie die je al zolang wilt zien, spreek met vriendinnen af of neem de nodige me-time om even helemaal te ontspannen. Je hebt het verdiend.

Heb jij nog tips om jezelf te motiveren?

Laat het ons dan weten.

Liefs,

Jessica