follow

Read the Blog

CONNECT

NAVIGATE

jessica van duren

February 14, 2020

5 STAPPEN DIE JOU GAAN HELPEN OM DE JUISTE KEUZE TE MAKEN

Business

Als ondernemers zitten we vaak vol met plannen en ideeën. Maar welk plan of idee komt hier nu echt uit voort? Welk plan of idee wil je nu echt uitwerken? Welke gaat jou dichter bij de onderneming die je al zolang wilt brengen? Het is vaak moeilijk om een keuze te maken tussen al deze ideeën. Je weet dat alles tegelijk doen geen optie is. Daarom ga je met vier ideeën tegelijk aan de slag, maar eigenlijk komt alles net niet af.

Je weet dat het kiezen voor een van de ideeën de beste optie is, maar ergens vind je dit best eng. Wat nu als het idee helemaal niet blijkt te werken? Of dat het helemaal niet bij mijn onderneming blijkt te passen? Ben jij iemand die soms door de bomen het bos niet meer ziet? In deze blog hebben we vijf stappen voor je die jou gaan helpen om rust te krijgen in je hoofd, het beste idee te kiezen en deze ook daadwerkelijk uit te voeren.

Creëer een moment van ruimte en rust

Neem een moment voor jezelf, ga op zoek naar een stille ruimte en schrijf alle ideeën van je af. Als ondernemer zijn we gewend om meteen met al onze nieuwe ideeën naar buiten te komen om deze te toetsen of er wel interesse naar is. Maar wat nu als je dit een keer niet doet? Wat als jij deze keer naar je eigen gevoel luistert? Jouw ideeën zullen hierdoor vorm krijgen zoals jij dat altijd in gedachten had, hierdoor zal het direct beter aansluiten bij je onderneming. Jij bent namelijk jouw onderneming.

Ga af op je gevoel

Oke, er ligt nu een hele lijst met alle ideeën die in jouw hoofd zitten voor je, wat nu? Nu komen we aan bij het stuk wat voor veel mensen het moeilijkste is, keuzes maken en knopen doorhakken. Welk idee is nu het beste? Pak je lijstje erbij en vertrouw op je gevoel. Streep eerst een aantal ideeën weg die je het minste aanspreken, dan degene die je wel aanspreken maar niet bij je onderneming passen, dan de ideeën waar je energie van krijgt, etc. Uiteindelijk zal er één idee overblijven, die jij geheel op eigen gevoel hebt uitgekozen.

Research time!

Voor de volgende stap gaan we op onderzoek uit. Voor sommigen iets waar ze enthousiast van worden, voor anderen iets wat ze liever zo lang mogelijk uitstellen. Wij zijn hier op kantoor echte ‘doeners’, dus behoren tot de tweede club. Maar hey, die succesvolle onderneming staat er niet zomaar. Ga op onderzoek uit. Is het idee haalbaar en realistisch? Is er al zoiets op de markt? Zo ja, hoe kan ik er dan voor zorgen dat ik het mijn eigen ‘sausje’ kan geven? Zijn er andere ondernemingen waar wellicht mee kan samenwerken? Dit is hét moment om antwoord te krijgen op alle vragen waar in je hoofd die er mogelijk voor zorgen dat jij nog twijfelt aan het gekozen idee.

Zet je idee op de ‘aan’ knop

Het aanzetten van een idee, hoe doe je dat? Het aanzetten van een idee betekent niets meer dan dat je een aantal dagen open staat voor signalen en ideeën hoe je het idee het beste uit zou kunnen werken. Kies een tijdsperiode die voor jou werkt, bijvoorbeeld vijf dagen. Steeds als er een nieuw idee, signaal of inzicht binnenkomt schrijf je deze op. Deze komen soms op de meest bizarre momenten: net voordat je wilt gaan slapen (of juist middenin de nacht), onder de douche of in de sportschool.

Loop je vast met je idee? Geen paniek! Wat je dan kunt doen is even een wandeling maken, dit zorgt voor rust in je hoofd en stimuleert creativiteit. Je laat het idee als het ware even met rust, zodat je er als je terug bent weer met een frisse blik naar kunt kijken.

Tijd om te evalueren

Kun je niet wachten om het idee verder uit te werken? Wordt je steeds enthousiaster? Krijg het steeds meer vorm? Geniet je nog van de reis en het proces van je gekozen idee? Dan is dit hét idee om mee aan de slag te gaan. Neem die stap en werk het verder uit.

Blijkt dit toch niet het idee te zijn of heb je nog enige twijfel? Andere ideeën zijn ook goed, maar voor nu misschien niet het juiste moment. Door met deze vijf stappen te werken focus je je echt op datgeen wat jou energie geeft en wat jou gelukkig maakt. Het is misschien een beetje onwennig in het begin, maar gaat ervoor zorgen dat jij effectief aan de slag gaat met je ideeën. Hierdoor bespaar je de tijd dat jij bezig bent met het maken van een keuze en creëer je meer tijd om het idee uit te werken.